Tuesday, January 5, 2016

Khasiat paku rawan

Kali ini ingin saya memperkenalkan pokok paku rawan, keladi bunting, keladi sawah dan macam2 lagi namanya. Mungkin ramai diantara kita tak tahu mengenai khasiat dan kegunaan pokok ini walaupun dah kerap melihatnya dan sering menjumpainya terutamanya dikawasan bendang padi atau ditepi-tepi parit.

Bagi kaum lelaki kalau dah tahu khasiatnya, mesti cari pokok ni.

KEPELBAGAIAN NAMA

Paku rawan atau Limnocharis flava adalah sejenis tumbuhan air. Nama lain bagi sayur tradisional ialah keladi rawan, keladi sesenduk (daunnya menyerupai senduk), keladi sawah, keladi itik, keladi bunga keloyok, keladi bunting, centongan (bahasa jawa), selimpat, kemelin, kelayau, genjer, lagung, samsir dan pelbagai lagi.

1. HABITAT
Ia tumbuh subur didalam kawasan pertanian, paya, kawasan berair cetek seperti kolam dan sawah berair dan boleh juga ditemui tumbuh dalam parit atau longkang yang mana airnya tergenang . Ia bukan tumbuhan air terapung. Paku rawan tidak hidup terapung diatas air malah ia tumbuh menegak dan akarnya berpaut pada tanah lumpur atau tanah berpasir.

2.  KEGUNAANNYA :
a. rebus buat ulam.
b. Ulam mentah dengan sambal belacan
c. masak tumis kering,
d. masak gulai lemak,
e. masak goreng belacan mcm masak kangkung,
f. kerabu,
g. dimasak dalam campuran sup.

3. AMARAN KERAS
Menurut beberapa pendapat menyatakan sayur ini tidak elok dimakan terlalu banyak oleh lelaki yang tidak ada isteri (yang sebenarnya akan menyebabkan sakit dot dot dot, faham-fahamlah). Tetapi kalau yang ada isteri, memang dicari pokok keladi sawah atau paku teratai ni.

4. PESANAN
Carilah benih pokok ini dan tanam sendiri didalam kawasan yang sentiasa lembab dengan air bertakung tetapi airnya pula janganlah banyak sangat, nanti jadi tempat katak bertelur pula… habislah pokok tu dimakan anak2 berudu, tak sempat nak biak pula
5. RESIPI
5A. RESIPI KERABU PUCUK PAKU RAWAN POSTED BY ROS

Salam,

Pagi tadi dok berjalan jalan dalam market ikan, Kak Ros terpandang lah satu jenis pucuk ni, memang kegemaran Kak Ros sekeluarga ...selagi tak dapat pucuk ni, jangan sapa dok mai tarik kaki la, memang tak jalan punya lah....Nak tau pucuk apa..? nama dia pucuk paku rawan ..tentu semua pernah dengar kan...Masa Kak Ros kecik2 dulu selalu ja dok makan pucuk ni, pasai senang dapat, arwah ayah Kak ros pi kutip dalam bendang. pokok ni tumbuh biak dalam bendang dan tempat yang ada air.

Tapi la ni, nak jumpak pun susah dah..selalu Kak Ros dok pi market, tak pernah jumpak pun, hari saja rezeki Kak Ros ...Selalunya pucuk paku rawan ni Kak Ros suka buat kerabu..jadi malam ni Kak Ros ingat nak buat kerabu lah..Resepi dia memang senang sangat, sapa2 pun boleh buat..

Bahan bahan:
1. Dalam 2 atau 3 cekak pucuk paku rawan.
2. 3 labu bawang besar.(1labu bawang besar dihiris nipis, 2 labu lagi dikisar)
3. 2 cawan santan pekat.
4. 4 batang serai.
5. 10 biji cili api.(ikut kepedasan masing2)
6. 7 sudu besar kerisik.
7. Udang atau kerang(nak bubuh dua2 pun boleh)
8. Akhir sekali sedikit garam dan gula.

Cara cara:

Pucuk paku rawan dipotong dan direbus. Bawang besar, serai, cili padi, santan dan garam dikisar bersama. Kemudian masukkan kesemua bahan kisar tadi kedalam bekas, gaul bersama pucuk paku rawan dan kerang atau udang yang telah direbus tadi. Akhir sekali masukkan kerisik dan gaul lagi sehingga sebati.Ok.....dah siap .

Selamat mencuba kat sapa2 yang nak cuba tu...

5B. MASAK TUMIS KICAP

Setahu ana, mak hanya mengajar kami makan dan masak tumis kicap sahaja sebagai menu masakan paku rawan ni.Cara memasak mudah dan asas tumis sahaja.Ana tumbuk lumat bawang merah, bawang putih, cili merah dan ikan bilis. ditumis dan masukkan paku rawan yang telah dibersihkan. Masukkan kicap dan sedikit garam sebagai perisa. Siap. Sedap dimakan panas-panas.

Selain itu, paku rawan juga sedap dibuat ulam dan dicicah dengan sambal belacan. Namun paku rawan perlulah dicelur terlebih dahulu sebelum dimakan.Ada juga yang menjadikannya bahan sampingan dalam hidanan pecal

1 comment:

  1. Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’
    πŸ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    ReplyDelete